Page content

article content

Gratis boek uitgeven

Gratis uitgeven van je boek? Dat is een hardnekkig fabel!

Lectori Salutem!

Deze blog is belangrijk voor iedereen die wil weten hoe het er nu precies aan toegaat in de uitgeverijwereld. En met de kop ‘Gratis boek uitgeven‘ heb ik meteen duidelijk gemaakt wat de realiteit is: nee, gratis uitgeven van je boek is niet aan de orde, dat is inderdaad een hardnekkig fabel.

Voor vele duizenden is schrijven een hobby – een mooie hobby! – en slechts een handvol auteurs bereikt de top.

Alleen de grote uitgeverijen zien kans auteurs op hun kosten te lanceren. En geloof me, zij nemen ongelooflijke risico’s. Onlangs ging een Amerikaanse uitgeverij failliet, die drie van mijn boeken heeft gepubliceerd. Eigenaar en redactie hebben nog steeds hooggaande ruzie over hoe het zo ver heeft kunnen komen. Er is een schuld van achthonderdduizend dollar. Ik vertel dit speciaal om duidelijk te maken dat de grote uitgevers in veel gevallen in zwaar weer zitten.

Straks ga ik verder over uitgevers voor starters, zoals Lecturium, en de onmogelijkheid om boeken gratis te verstrekken.

Eerst nog even naar de grote uitgevers.

Zij ontvangen jaarlijks (schrik niet) honderden, of soms zelfs wel duizenden manuscripten. Die moeten dus allemaal worden doorgenomen en alle inzenders moeten een antwoord krijgen; vandaar dat er meestal standaardbriefjes worden verstuurd. Men heeft daar eenvoudigweg de tijd niet om iedereen persoonlijk te benaderen. En van al die duizenden manuscripten worden er per jaar hooguit tien, twintig of dertig uitgegeven.

Daar komt voor ons eigen land nog bij, dat verreweg de meeste titels die de grote uitgeverijen uitbrengen vertalingen zijn. Amerikaanse en Engelse auteurs zijn in de meerderheid. Alleen thrillers zijn tegenwoordig gelukkig vaak van eigen bodem, waarvan vooral talentvolle schrijfsters profiteren.

Duizenden inzendingen leveren dus slechts enkele tientallen schrijverscontracten op.

Literair agent voor het uitgeven van je boek.

In Nederland en België kun je als auteur gewoon die grote uitgeverijen benaderen. Kwestie van het e-mailadres opzoeken en vragen of je je manuscript mag sturen.

In het buitenland heb je vaak een literair agent nodig. In Amerika zijn grote uitgevers meestal alleen te bereiken via zo’n agent. Pas als een agent voor honderd procent gelooft in je werk, bieden zij je een contract aan en gaan dan voor je aan de slag. Tijd is geld, dat geldt vooral in dit literaire wereldje en daarom zal een agent je nooit een contract geven als hij niet zeker weet dat hij je werk aan de man kan brengen.

Ik ken nogal wat literair agenten en sta bij twee van hen onder contract.

Let nu goed op. Ik spreek hen vaak en correspondeer met hen. Zodoende weet ik inmiddels wat hen het meest verbaast als zij van auteurs het verzoek krijgen eens naar hun werk te kijken.

Het wordt allemaal duidelijk in de volgende zin, die in tal van variaties steeds weer in de e-mails tevoorschijn komt:

  • “Hoeveel geld ga ik verdienen als ik met jou in zee ga?”

Een dergelijke vraag is reden nummer één voor een literair agent om juist niet met de betreffende schrijver tot een overeenkomst te komen.

Terug naar de uitgevers voor starters, zoals Lecturium.

Ik krijg in e-mails ook directe vragen, die veel lijken op de bovenstaande. Hier volgen er een paar:

  • “Ik wil naamsbekendheid krijgen, kunnen jullie daar voor zorgen?”
  • “Uiteraard wil ik dat mijn werk straks in alle boekhandels ligt.”
  • “Ik reken er op dat jullie voor gratis promotie zorgen.”

Enzovoort.

Boekhandel en inkopers

De boekhandel heeft maar een beperkte ruimte en het aanbod is immens groot. Veel boekhandels zijn aangesloten bij een organisatie die een centrale inkoop heeft. Deze inkopers worden bezocht door alle uitgevers en krijgen uiteraard ook alle aanbiedingsfolders onder hun neus. Zij moeten kiezen uit vele duizenden titels. Steeds minder vaak is een boekhandelaar er voor te porren om buiten deze inkopers om extra titels te aanvaarden.

De kleine uitgever heeft, net als ieder ander ondernemer, zijn kosten. Hoge kosten. Kantoor, personeel, apparatuur en veel bijkomende zaken die specifiek voor het uitgeversvak gelden (zoals het betalen van de ISBN nummers, de opslag bij Centraal Boekhuis, correctiewerk, het ontwerp van covers en niet te vergeten de druk van de boeken).

Wat dat betreft mag het een wonder heten, dat de kosten die Lecturium aan de auteur berekent zo laag zijn (lees er alle info op de website maar eens op na).

Uitgeverij Lecturium zet zich voor de volle honderd procent in

Lecturium kan geen ijzer met handen breken. Lecturium kan niemand beloven dat een auteur de top zal bereiken. Maar Lecturium kan er wel voor zorgen dat een auteur op het juiste pad naar succes wordt gezet. We doen ons uiterste best, we zoeken constant naar mogelijkheden, naar nieuwe wegen, naar manieren om onze auteurs in de spotlights te zetten.

Als schrijver moet je vooral eerlijk tegenover jezelf durven zijn.

Heb je een manuscript voltooid? Ga er dan eens rustig voor zitten, pak een pen en een vel papier en schrijf dan eens de antwoorden op de volgende vragen op:

  • Wat maakt jouw boek uniek?
  • Wat maakt jouw boek beter dan alle andere boeken die al in jouw specifieke genre zijn verschenen?
  • Zou jij je eigen boek kopen als je het in de winkel zag liggen?

Lecturium zet zich voor de volle honderd procent in voor alle auteurs die een goed manuscript hebben ingeleverd.

Onze drempel is niet hoog, we werken niet met literair agenten en we zijn gemakkelijk te benaderen.

We hebben verstand van zaken, we weten wat we doen.

Maar gratis uitgeven van je boek is en blijft een fabel.

Gelukkig zijn en blijven de kosten bij Lecturium laag – en dat is géén fabel!

Heb je vragen, stel ze dan gerust, mail naar: redactie@lecturium.nl

We ontmoeten elkaar weer in mijn volgende blog, tot dan,

Koos Verkaik, redacteur Lecturium.

Comment Section

0 reacties op “Gratis boek uitgeven

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website