Page content

article content

Schrijven en uitgeven van je boek - Blog 07

Printing On Demand is ideaal voor alle auteurs over de gehele wereld!

(Het geoliede systeem waarmee ook Lecturium werkt!)

Lectori Salutem!

Stel je voor: je hebt een boek geschreven en vandaag komt een journalist van een plaatselijke krant naar je toe voor een interview. Je hebt zo hard gewerkt aan je boek en nu krijg je eindelijk de aandacht waar je op hoopte: een positief stuk in de krant, met je foto er bij.

Jawel, een foto van jou terwijl je je boek trots omhoog houdt…

De journalist zit tegenover je. Het gesprek verloopt vlot. Zijn aandacht voor jou is oprecht en als je over de inhoud van je laatste boek vertelt, zit hij op het puntje van je stoel.

Het wordt nog mooier! Want na een poosje verschijnt er een fotograaf.

Okay, waar wil je poseren? Laat je boek maar eens zien…

Nu moet je de journalist en de fotograaf teleurstellen.

Je werk is uitgegeven als e-book. Je teksten zitten verborgen achter het schermpje van je e-reader, tablet of smartphone. Alles wat je kunt doen is de cover op het schermpje tonen.

Waarschijnlijk kun je je goed voorstellen dat de journalist een echt boek in zijn handen zou willen krijgen, dat hij kan bekijken en doorbladeren.

Een boek van papier! Géén achterhaald fenomeen, maar de kroon op het werk van iedere schrijver. Vroeger, nu en altijd!

Zo, laat me nu eerst even vertellen dat ik iedere nieuwe vorm van techniek toejuich.

Als jongen verzamelde ik alles wat met ruimtevaart te maken had en de eerste verhalen die ik schreef gingen over een jongen die zijn avonturen beleefde op een verre planeet. Ik heb honderden sciencefictionboeken in mijn kasten staan, verzamel robots en werk met geavanceerde apparatuur waarmee ik mijn eigen muziek kan opnemen. Verder hoop ik de landing van mensen op Mars nog mee te mogen maken en volg ik alle mogelijke nieuwe ontwikkelingen van de wetenschap op de voet.

En dan nog iets anders: wat moeten de grote artiesten van de oude garde (van Nobelprijswinnaar Bob Dylan tot The Rolling Stones) tevreden gelachen hebben toen de LP plaatsmaakte voor de CD! Ontelbare trouwe fans, die hun langspeelplaten in huis hadden, kochten nu ook nog eens alle CD-uitvoeringen. Dat was dubbelop verdienen.

En nog steeds ging het om tastbare dingen.

Maar de CD begon steeds meer terrein te verliezen en muziek werd ‘onzichtbaar’.

Gelukkig is het gedrukte boek niet vervangen door een e-book. Het gedrukte boek is nog steeds populair en diepgaande onderzoeken hebben uitgewezen dat boeken van papier nog tot in de lengte van dagen zullen blijven bestaan.

En wees eens eerlijk – als die journalist naar je toe is gekomen en als die fotograaf heeft aangebeld, wil je gewoon heel graag je boek laten zien.

Als je een belangrijke journalist ook nog eens een gedrukt exemplaar kan meegeven, zit je helemáál goed…

Nu ga ik iets uitleggen dat heel belangrijk is voor alle beginnende auteurs om te weten. Ik heb het er al vaker over gehad, maar eigenlijk kan ik er nooit genoeg over vertellen.

Let op!

Een uitgever geeft je een contract en hij besluit je boek te drukken in een oplage van tweeduizend exemplaren. Het boek komt uit, je wordt geïnterviewd en je signeert je werk in diverse boekhandels. De toekomst ziet er zonnig uit. Intussen heb je een tweede boek geschreven en je stuurt het manuscript naar dezelfde uitgever.

Helaas… je krijgt nu géén contract. De uitgever legt het je uit: van je eerste boek zijn vijfhonderd exemplaren verkocht en het ziet er naar uit dat hij met de resterende vijftienhonderd zal blijven zitten. Zolang hij daar nog mee in zijn maag zit, wil hij niet aan je volgende boek beginnen – hoe goed dat ook is!

Je bent hoopvol begonnen, maar nu zie je al geen toekomst meer in je eigen werk.

Een poosje was je boek ‘nieuw’, daarna is het min of meer van de radar verdwenen en bovendien heeft je uitgever het grote restant ‘in de ramsj gegooid’ – verkocht aan een handelaar of een winkelketen die je boeken voor spotprijzen aanbiedt.

Gelukkig is er Printing On Demand: het geoliede systeem waarmee ook Lecturium werkt!

Je manuscript wordt gereedgemaakt voor druk en krijgt natuurlijk een ISBN nummer. Zodra alles klaar is en het boek kan worden aangemeld, is het te koop bij alle concerns die op internet boeken aanbieden.

Nu kan iedereen die het boek wil hebben het overal bestellen en dan wordt het letterlijk op bestelling gedrukt.

Want dát is wat Printing On Demand betekent: drukken op bestelling.

Eén exemplaar? Geen probleem, het komt er aan. Twee boeken? Prima. Tien, twintig, honderd boeken? Natuurlijk! De Printing On Demand pers is geduldig en braakt altijd de gewenste aantallen uit.

Extra voordeel: je boek blijft altijd nieuw, je boek blijft altijd actueel, je boek blijft altijd zichtbaar op de websites van de verschillende aanbieders.

Nog een extra voordeel: niets staat de uitgave van je volgende boek in de weg, want er bestaat niet zoiets als een onverkoopbare voorraad en je werk wordt ook nooit ‘in de ramsj’ gegooid.

Je eigen boek in handen houden, je eigen boek in de handen van een ander drukken: daar kan geen e-book tegenop!

Zoals wij mensen van vlees en bloed zijn, is een boek van papier.

Je zit tegenover de journalist. De fotograaf staat klaar om een foto van je te maken voor de krant. Heb je iets te laten zien? Natuurlijk, je boek is gedrukt. En wie het ook wil hebben, na over je gelezen te hebben in het krantenartikel, kan je boek bestellen.

Dan wordt het zo snel mogelijk aan de koper (jouw fan!) verstuurd.

Nieuwe technieken, een nieuwe toekomst. Printing On Demand hoort erbij.

De wereld verandert snel.

Zo kreeg ik eens een rondleiding door één van de grootste drukkerijen van ons land. Daar was al eerder werk van mij gedrukt en we zouden met elkaar in zee gaan om een nieuw project te realiseren.

De gigantische persen waren imposant om te zien. Ergens in een aparte ruimte stond alles opgesteld om Printing On Demand mogelijk te maken. Hiermee maakte de drukker een sprong in de toekomst.

De apparatuur voor Printing On Demand begon uit de schaduw van de reuzenpersen te kruipen…

Printing On Demand is ideaal voor alle auteurs over de hele wereld! Moet je de makers van mooie boekenkasten eens zien grijnzen…

Heb je vragen, stel ze dan gerust, mail naar: redactie@lecturium.nl

We ontmoeten elkaar weer in mijn volgend blog, tot dan,

Koos Verkaik, redacteur Lecturium.

 

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Schrijven en uitgeven van je boek - Blog 07

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website