Page content

article content

Bianca reeks – Yvonne Brill

Yvonne Brill - Lecturium Uitgeverij Yvonne Brill - Lecturium Uitgeverij Yvonne Brill - Lecturium Uitgeverij

Regio 23 juli 2016

Aalden – Het 61ste (!) deel van de Bianca-reeks, ‘Bianca ontdekt het geluk’, is verschenen. Yvonne Brill uit Aalden heeft daarmee haar 142ste boek voltooid.

‘Ik ben in 1978 begonnen met de reeks rond Bianca. In al die jaren heb ik diverse uitgevers gehad. Destijds was paardenliefhefhebber een kind van de basisschoolleeftijd, inmiddels is zij volwassen en ontdekt zij haar eerste, echte liefde’, glimlacht Yvonne. De Bianca-reeks is zeer geliefd bij zowel jonge als volwassen lezers.

Schrijverspad

Yvonne begon haar schrijverscarrière met de negendelige serie Clowntje Anders. ‘Clowns dragen als enige professionals een masker’, zegt Yvonne veelzeggend. Al eerder begaf zij zich op het schrijverspad. ‘Toen ik twaalf was, stuurde ik een aantal gedichten naar de bekende schrijver en dichter Michel van der Plas. Ik kreeg als antwoord dat ik vooral moest blijven schrijven. Mijn werk deed hem denken aan zijn eigen jeugdprobeersels.’

Na het voortgezet onderwijs volgde Yvonne de opleiding voor reclametekenen. Dat tekenen ook in haar bloed zit, blijkt wel uit het feit dat de illustraties in haar boeken ook van haar hand zijn. Haar boeken als ‘Als de regengod roept’ en ‘Wadje de Zeehond’ zitten boordevol fraaie tekeningen.

Na haar opleiding werkte Yvonne bij platenmaatschappij Bovema, inmiddels EMI Music. ‘Daar trof ik Jos Brink, hij heeft mijn eerste sprookjes ingesproken voor een single en later op cd.’

Productief

Met name in de jaren zeventig en tachtig was Yvonne heel productief. ‘Ik schreef me echt helemaal lens, ik schreef zo’n acht boeken per jaar. In die tijd woonden mijn man en ik in Spanje. Dat was een prima omgeving voor mijn gezondheid. Sinds ongeveer 2005 woont Yvonne weer in Aalden. Haar man overleed heel plotseling.

‘Mijn boeken gingen vaak over paarden en er kwam een tijd, dat ik geen paard meer kon zien. In 1992 verscheen ‘Als de regengod roept’, dat boek komt over circa twee weken opnieuw uit. Ik heb er zestien nieuwe illustraties voor gemaakt. Vorig jaar is ‘Wadje de Zeehond’ opnieuw uitgebracht.

Promotor

Yvonne Brill noemt zichzelf een promotor voor Drenthe. ‘Ik beschrijf mijn liefde voor Drenthe in mijn boeken over Bianca, al ben ik met Bianca inmiddels overal geweest. Mijn verhalen staan dichtbij de mensen, je raapt de verhalen op van de straat. In de loop de jaren vonden wel wat taalkundige aanpassingen plaats, want vroeger had je natuurlijk geen mobiele telefoons en computers.’ Om het 61ste deel te kunnen schrijven, heeft Yvonne al zestig delen van Bianca opnieuw gelezen.

De auteur schreef veel over de hechte band tussen Bianca en haar vriendinnengroep. ‘Ik was in de tienerleeftijd met heel andere dingen bezig, misschien viel ik daardoor wat buiten de boot. Ik kreeg pas op latere leeftijd vrienden, al heb ik ook nog steeds mijn eigen wereld. Misschien zijn mijn boeken wel een soort schuilplaats.’

Uitgever

Het boek is uitgegeven bij Lecturium. Daarop staat meer informatie, onder andere over het bestellen van het boek.

Uit Drenthe Magazine (zomernummer)

Yvonne Brill, schrijfster en illustratrice

Drenthe: inspiratiebron van succesvolle Bianca-boekenreeks

Interesse in het schrijven was er van jongs af aan. Yvonne Brill wilde schrijfster worden. Op haar twaalfde heeft ze brutaalweg een gedichtenbundel  gestuurd naar de bekende schrijver Michel van der Plas. Ze kreeg een leuke brief terug met de opmerking; “Blijf schrijven, het doet mij denken aan mijn eigen jeugdprobeersels en laat je niet tegenhouden.” Nu, vijfenzeventig jaar jong, heeft Yvonne 145 jeugd- en kinderboeken geschreven, waarvan ze een deel ook heeft geïllustreerd. Bij elkaar opgeteld circuleren er wereldwijd meer dan 2.500.000 boeken van haar. Boeken waaruit met name onvoorwaardelijke vriendschap, respect, liefde voor de natuur en Drenthe doorklinken. Ze heeft zich niet laten stoppen. Schrijven en tekenen zijn haar levenselixer.

Ze wilde graag kinderverhalen schrijven. Als enig kind had ze altijd haar eigen wereldje waarin ze zich kon terugtrekken. Dat hielp haar door moeilijke periodes heen. Als ze zich miserabel voelde ging ze schrijven of tekenen. Op haar gedichtenbundel en het briefje van Michel van der Plas werd ze toegelaten tot ‘De Rietveld Academie’, de kunstnijverheid school van Amsterdam. Creatief kon ze zich er wel uiten, maar met de cultuur die er heerste had ze weinig. Yvonne: “Ik weet nog, m’n eerste stickie. Op mij deed het niets. Maar voordat je de school binnenkwam kwam de wietlucht je al tegemoet. Het was de tijd dat je je haar kleurde in de kleur van je trui, en met je spijkerbroek in bad ging liggen.”

Zuidoosthoeker (27 juni 2017)

De 75-jarige Aaldense wil met die geste een bijdrage leveren aan de bestrijding van laaggeletterdheid. Alle kinderen van groep vier in de gemeente Coevorden krijgen het boek met dank aan Kunst en Cultuur, de provincie Drenthe, Biblionet Drenthe en de gemeente Coevorden, maar Carice Schoonen (8) van de BWB-school in Dalen was de eerste. Carice heeft al zes boeken van de bekende Bianca-serie, die nog altijd door Brill wordt geschreven. “Daarom kreeg ik het eerste boekje zonet”, vertelt Carice trots. “Ik vond het best spannend, want ik ken Yvonne nog niet zo goed. Ik ken alleen haar boeken en wil er zeker nog meer van haar lezen.”

Rustig

Carice genoot woensdag met volle teugen in de school. “De boeken van Bianca gaan over paarden. Ik heb zelf twee paarden en een pony. Het is erg leuk om paarden te aaien en op deze dieren te rijden. Van lezen word ik rustig. Ik hoop dan ook dat Yvonne nog veel boeken schrijft, maar als ze niet meer wil moet ze gewoon stoppen.”

Brill – zij is de buurvrouw van groepsleerkracht Marloes van der Weide – las in de BWB-school vanaf bladzijde acht één hoofdstuk voor uit het boekje. Dat hoofdstuk heet ‘De laatste dag op school’. Alle kinderen van de groep lazen vlijtig mee op de langste dag van het jaar, terwijl wethouder Jeroen Huizing aandachtig luisterde. Brill voorzag even later alle boekjes in Dalen van een persoonlijke boodschap.

De even aimabele als schijnbaar onvermoeibare schrijfster verzorgde ook alle tekeningen in alweer haar 145e kinderboek. De nog altijd fanatieke Brill is ondertussen bezig met nummer 146, maar over de inhoud hult zij zich wijselijk genoeg in nevelen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Uit Dagblad van het Noorden (3 mei 2017)

Getallen zijn nooit ver weg bij de succesvolle Drentse schrijfster Yvonne Brill. Ze verkocht miljoenen boeken, wordt dit jaar 75 en heeft haar 145ste boek klaarliggen.

Yvonne Brill (74) uit Aalden werd bekend met haar boeken over paardenmeisje Bianca. Vorig jaar voltrok zich een revolutie, want na al die jaren ontmoette Bianca in deel 61 dan eindelijk haar grote liefde: Bianca Ontdekt Het Geluk. Dat het leven niet altijd over rozen gaat, moest ze al dit jaar ontdekken in deel 62: Bianca In Zwaar Weer. Brill verkocht miljoenen exemplaren van Bianca.

Maar ook onder pseudoniemen als Monique van der Elst en Jaap Helder timmerde ze aan de weg. ,,Jaap Helder was voor de jongensboeken, want die konden natuurlijk nooit door een vrouw geschreven worden. Dan zou je geen exemplaar verkopen.’’

Weggeven aan schoolkinderen

Als Brill alleen de boeken telt die ze onder haar eigen naam schreef, komt ze uit op 144 titels. Ze overwinterde jarenlang in Spanje, waar ze in het Catalaans ook kinderboeken schreef. ,,Over Marc en Maite bijvoorbeeld, en hun gestolen hond. Bij het opruimen kwam ik dit verhaal in het Nederlands tegen. Net op het moment dat het in Spanje uitgegeven zou worden, ging de uitgever failliet. Zat ik daar met vijf-, zeshonderd boeken. Die heb ik maar weggegeven aan schoolkinderen, iets wat mij ook leuk leek bij de Nederlandse versie. Want dit is boek 145 geworden. Ik word volgende maand 75 jaar en geef het boek in mijn kroonjaar aan alle kinderen uit groep vier van basisscholen in de gemeente Coevorden.’’

Dat zijn zo’n 1500 exemplaren. ,,Graag had ik het aan alle Drentse kinderen uit groep vier uitgedeeld, maar daarvoor is tot nu toe nog geen geld gevonden bij instanties. Misschien komt dat nog.’’

Taalvaardigheid

Brill wil met haar gift het lezen bevorderen. ,,Ik merk dat kinderen steeds minder lezen. Dat is jammer, want hun taalvaardigheid heeft eronder te lijden. Kleuters die niet worden voorgelezen hebben aantoonbaar een woordenachterstand.’’

Zet ze in dit jubileumjaar een punt achter het schrijven? ,,Geen sprake van. Op naar 150 titels, zo lang alles bovenin nog goed werkt!’’

Comment Section

4 reacties op “Bianca reeks – Yvonne Brill


Door KJG op 23 oktober 2018

Op mijn 8e verjaardag kreeg ik mijn eerste boekje, Helemaal verslaafd heb ik dus alle delen, en nu op mijn 44e levensjaar deel 64 besteld 🙂 Komt er nog een deel 65 of is het nu echt gedaan?


Door Jenny de Boer op 11 september 2018

Ik hoor dat er een volgend deel uitkomt, weet u waar en wanneer ik deze kan krijgen?


Door Monique Hofland op 7 april 2018

Wat is dit genieten. Ik ben opgegroeid met bianca en nu leef ik nog mee alsof het mijn eigen familie is. Dit stukje geluk is onbetaalbaar. Geen woorden om het te omschrijven. Alleen maar bedankt yvonne brill. ik hoop nog lang te mogen genieten van uw werk


Door B. Weerd op 20 maart 2018

Heel herkenbaar, prachtig geschreven, komen er nog meer delen ?

Plaats een reactie


*