Page content

Boek Uitgeven Eigen Beheer – Stappenplan

Boek uitgeven in Eigen Beheer, de kenmerken

 • Bij Uitgeven in eigen beheer ‘produceert’ Lecturium je boek.
 • Je hebt totale vrijheid in de productie: formaat, materiaal, lettertype, indeling, vormgeving en afwerking. Je kunt het allemaal zelf bepalen.
 • Elke gewenste oplage en nabestelling is mogelijk: één enkel exemplaar maar ook bijvoorbeeld 1.000 exemplaren.
 • Je boek is vakkundig geproduceerd en heeft een exclusief ISBN.
 • Jij hebt de uitgeef- en auteursrechten over het uitgegeven boek.
 • Je draagt alle kosten voor de productie van je eigen boek.
 • Kosteloos advies van Lecturium – ongeacht het aantal contactmomenten – als je het uitgeven, de verspreiding en de promotie zelf wilt regelen.
 • Optioneel: aanmelding bij het Centraal Boekhuis waardoor je boek te bestellen is door alle grote fysieke en online Nederlandse en Belgische boekhandels.
 • Optioneel: opname in de online boekwinkel van Lecturium, opslagmogelijkheden voor grotere oplagen, promotieactiviteiten en distributiewerkzaamheden op maat.
 • We maken voor kleine oplagen gebruik van de druktechniek Printing-On-Demand; voor grote oplagen hanteren we de traditionele Offset-techniek.
 • Alle genres zijn welkom.
 • We behandelen je manuscript met betrokkenheid en hebben aandacht voor persoonlijk contact.

Uitgeven in Eigen Beheer betekent een schat aan mogelijkheden voor de vormgeving, het drukwerk en de afwerking van jouw boek. Een offerte geheel op maat biedt dan ook uitkomst.

Vraag via dit formulier een offerte op maat aan.

Of desgewenst kun je de antwoorden op onderstaande vragen e-mailen naar info@lecturium.nl
We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Vragen voor een offerte op maat:

 • Uit hoeveel pagina’s bestaat het gehele manuscript in A4 of in A5 formaat? Of: Uit hoeveel woorden bestaat het gehele manuscript?
 • Wil je kleur in de teksten en/of beeldmateriaal gebruiken? Zo ja, hoeveel pagina’s uit het gehele manuscript betreft dit?
 • Wil je foto’s, tekeningen, schetsen of ander beeldmateriaal in jouw boek opnemen? Zo ja, vermeld dan het aantal foto’s/tekeningen/schetsen in zwart-wit en/of het aantal in kleur.
 • Welk formaat voor het boek heeft je voorkeur?
 • Hoeveel exemplaren van je boek wil je bestellen?
 • Heb je nog andere specifieke wensen ten aanzien van de vormgeving of het drukwerk van de cover en/of het binnenwerk?

Boek uitgeven via uitgeverij LecturiumManuscript en bestanden insturen

Direct na je akkoord op de offerte ontvang je van ons de instructies voor het insturen van het definitieve manuscript en, indien van toepassing, de foto’s voor de cover en het binnenwerk.
We beoordelen je manuscript niet*. We stellen geen eisen of voorwaarden ten aanzien van genre, inhoud of verkoopresultaten en wijzigen wij niets aan de inhoud van je werk. Jouw manuscript is van harte welkom. Onze taak is om voor jou een perfect vormgegeven en gedrukt boek af te leveren.

* Aanstootgevende manuscripten of manuscripten met een racistische inslag geven wij niet uit.

 

Boek uitgeven via uitgeverij LecturiumVormgeving

Bestanden insturen voor de vormgeving van je boek

Om het volmaken van de bestanden extra gemakkelijk te maken, hebben wij instructies geschreven. In dit document staat duidelijk omschreven hoe wij graag het manuscript en aanverwante documenten, zoals bijvoorbeeld beeldmateriaal, ontvangen.
Er wordt slechts een basiskennis van Word gevraagd en anders kun je uiteraard contact opnemen met ons team van vormgevers.
Je ontvangt deze instructies nadat wij met elkaar de opdracht zijn aangegaan voor het in Eigen Beheer uitgeven van je boek.

Ook ontvang je van ons de Lecturium Boek & Steun, een uitgeefgids waarin veel tips staan en waaruit je inspiratie kunt opdoen. En onze Schrijfwijzer geeft een kort overzicht van veel voorkomende taal- en stijlregels van de Nederlandse taal.

Vormgeving van je boek

Lecturium heeft een team van vormgevers in huis die aan de slag gaan met het ontwerpen, vormgeven en opmaken van je boek. Op basis van de door jouw ingestuurde bestanden maken zij, uiteraard in overleg, onder andere de cover van je boek, hét visitekaartje. De cover krijgt een passende uitstraling geheel in lijn met de inhoud van jouw boek.

Mocht jezelf de vormgeving van het boek willen verzorgen, dan kan dit uiteraard. In overleg met ons team kunnen we je adviseren over het aanleveren van drukklare bestanden.

Drukkerij en drukken van je boek

Door de Book-On-Demand methode wordt uitgeven in Eigen Beheer voor iedereen mogelijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de druktechniek Printing-On-Demand (POD) waarbij elk boek per exemplaar (on demand) wordt gedrukt.
Bij de traditionele druktechniek wordt er van een titel een groot aantal exemplaren gedrukt. Deze moeten dan wel worden verkocht. Bij POD is dat niet nodig. Een boek wordt namelijk pas gedrukt als het besteld is. Ook voor het drukken van een voorraad met een kleine oplage is POD ideaal.

 

Boek uitgeven via uitgeverij LecturiumDistributie en Promotie

Bestellen

Wellicht wil je na de levering van de boeken nog een nabestelling plaatsen. Afhankelijk van de manier van drukken kunnen we zelfs al vanaf 1 exemplaar een bestelling in gang zetten!
Maar we kunnen er ook voor zorgen dat jouw boek door anderen te bestellen is door bijvoorbeeld het boek in de boekwinkel van onze websites te plaatsen. Om het nog breder aan te pakken is er een optie om het boek aan te melden bij Centraal Boekhuis.

ISBN en Centraal Boekhuis

In overleg met jou krijgt een boek dat binnen het concept ‘Uitgeven in Eigen Beheer’ wordt uitgegeven een ISBN: het Internationaal Standaard Boeknummer. Het ISBN wordt gebruikt om gegevens van boeken op te slaan in computers van onder andere bibliotheken, distributeurs en boekverkopers. Het vormt voor deze partijen het unieke nummer van jouw boek waarmee informatie kan worden opgevraagd en waarmee men jouw boek kan bestellen.

Optioneel kunnen wij jouw boek aanmelden bij zowel het Centraal Boekhuis, als bij de Belgische Boekenbank. Hierdoor is je boek door alle grote fysieke en online boekwinkels in Nederland en België te bestellen. Denk aan: bol.com, AKO, Bruna, vanstockum.nl, standaardboekhandel.be en boekenbank.be.

Promotie van je boek

Om jouw promotionele activiteiten te ondersteunen, bieden wij promotiepakketten aan die onder andere posters en flyers bevatten. We kunnen ook een persbericht verzorgen die wij bijvoorbeeld naar de regionale pers en media sturen.

Mocht je specifieke ideeën hebben over de promotie, dan kunnen we dit uiteraard in overleg met jou in gang zetten.