Page content

article content

Gratis boek uitgeven

Gratis boek uitgeven, kan dat eigenlijk wel?

Deze blog is belangrijk voor iedereen die wil weten hoe het er nu precies aan toegaat in de uitgeverijwereld. En met de kop ‘Gratis boek uitgeven‘ stel ik mijzelf de vraag of dat eigenlijk wel kan…?

Voor vele duizenden is schrijven een hobby  een mooie hobby en slechts een handvol auteurs bereikt de top.

Alleen de grote uitgeverijen zien kans auteurs op hun kosten te lanceren. En geloof me, zij nemen ongelooflijke risico’s. Onlangs ging een Amerikaanse uitgeverij failliet, die drie van mijn boeken heeft gepubliceerd. Eigenaar en redactie hebben nog steeds hooggaande ruzie over hoe het zo ver heeft kunnen komen. Er is een schuld van achthonderdduizend dollar. Ik vertel dit speciaal om duidelijk te maken dat de grote uitgeverijen in veel gevallen in zwaar weer zitten.

Zo vertel ik verder over de mogelijkheden voor nieuwe en beginnende auteurs die via Lecturium hun zo gedroomde boek werkelijkheid laten worden.

Eerst nog even terug naar de grote uitgeverijen.

Zij ontvangen jaarlijks (schrik niet) honderden, of soms zelfs wel duizenden manuscripten. Die moeten dus allemaal worden doorgenomen en alle inzenders moeten een antwoord krijgen; vandaar dat er meestal standaardbriefjes worden verstuurd. Ze hebben er gewoonweg de tijd niet voor om iedereen persoonlijk te benaderen. En van al die duizenden manuscripten worden er per jaar hooguit tien of twintig uitgegeven.

Kijkend naar ons kleine kikkerlandje kan ik je vertellen dat verreweg de meeste titels, die door de grote uitgeverijen worden uitgebracht, vertalingen zijn. Amerikaanse, Scandinavische en Engelse auteurs zijn ruim in de meerderheid. Gelukkig zien we steeds vaker thrillers van Nederlandse auteurs pronken in de landelijke boeken top 10.

Literair agent nodig voor het uitgeven van je boek?

In Nederland en België kun je als auteur rechtstreeks de  grote uitgeverijen benaderen zonder tussenkomst van een literair agent. In het digitale tijdperk van nu is een manuscript zo geupload via de website van de uitgever. Meestal weet je vrij snel of je manuscript goed genoeg is om te worden uitgegeven.

In het buitenland heb je vaak een literair agent nodig. In Amerika zijn grote uitgevers meestal alleen te bereiken via zo’n agent. Als een agent voor honderd procent gelooft in je werk, bieden zij je een contract aan en gaan ze voor je aan de slag. Tijd is geld, dat geldt vooral in dit literaire wereldje en daarom zal een agent je nooit een contract geven als hij niet zeker weet dat hij je werk aan de man kan brengen.

Ik ken nogal wat literair agenten en sta bij twee van hen onder contract.

Let nu goed op. Ik spreek hen vaak en correspondeer met hen. Zodoende weet ik inmiddels wat hen het meest verbaast als zij van auteurs het verzoek krijgen eens naar hun werk te kijken.

Het wordt allemaal duidelijk in de volgende zin, die in tal van variaties steeds weer in de e-mails tevoorschijn komt:

  • “Hoeveel geld ga ik verdienen als ik met jou in zee ga?”

Een dergelijke vraag is reden nummer één voor een literair agent om juist niet met de betreffende schrijver tot een overeenkomst te komen.

Terug naar de uitgeverijen voor starters, zoals Lecturium.

Ik krijg in e-mails ook directe vragen, die veel lijken op de bovenstaande. Hier volgen er een paar:

  • “Ik wil naamsbekendheid krijgen, kunnen jullie daar voor zorgen?”
  • “Uiteraard wil ik dat mijn werk straks in alle boekhandels ligt.”
  • “Ik reken er op dat jullie voor gratis promotie zorgen.”

Enzovoort.

Boekhandel en inkopers

De boekhandel heeft maar een beperkte ruimte en het aanbod is immens groot. Veel boekhandels zijn aangesloten bij een organisatie die een centrale inkoop heeft. Deze inkopers worden bezocht door alle uitgeverijs en krijgen uiteraard ook alle aanbiedingsfolders onder hun neus. Zij moeten kiezen uit vele duizenden titels. Steeds minder vaak is een boekhandelaar er voor te porren om buiten deze inkopers om extra titels te aanvaarden.

De kleine uitgever heeft, net als ieder ander ondernemer, zijn kosten. Kantoor, personeel, apparatuur en veel bijkomende zaken die specifiek voor het uitgeversvak gelden (zoals het betalen van de ISB nummers, de opslag bij Centraal Boekhuis, correctiewerk, het ontwerp van covers en niet te vergeten de druk van de boeken).

Wil jij gratis een boek uitgeven?

Lecturium heeft een uitgeefconcept ontwikkeld waarbij je gratis een professioneel boek uitgeeft geheel vormgegeven volgens de standaarden van de uitgeverij. Zij houden hun kosten laag door bijvoorbeeld bij minimaal 15 betaalde bestellingen je boek in productie te nemen, je manuscript, beeldmateriaal en cover geheel zelf vorm te geven en digitaal aan te leveren. Meer hierover kun je terugvinden op onze website.

Uitgeverij Lecturium zet zich voor de volle honderd procent in

Lecturium kan geen ijzer met handen breken. Lecturium kan niemand beloven dat een auteur de top zal bereiken. Maar Lecturium kan er wel voor zorgen dat een auteur op het juiste pad naar succes wordt gezet. We doen ons uiterste best, we zoeken constant naar mogelijkheden, naar nieuwe wegen, naar manieren om onze auteurs in de spotlights te zetten.

Heb je een manuscript voltooid? Ga er dan eens rustig voor zitten, pak een pen en een vel papier en schrijf dan eens de antwoorden op de volgende vragen op:

  • Wat maakt jouw boek uniek?
  • Wat maakt jouw boek beter dan alle andere boeken die al in jouw specifieke genre zijn verschenen?
  • Zou jij je eigen boek kopen als je het in de winkel zag liggen?

Lecturium zet zich in voor iedere auteur die een goed manuscript heeft en deze graag wil omzetten in een persoonlijk of professioneel boek.

Onze drempel is niet hoog, we werken zonder literair agenten en we zijn gemakkelijk te benaderen.

We hebben verstand van zaken, wij weten wat we doen.

Heb je vragen, stel ze dan gerust, mail naar: redactie@lecturium.nl

We ontmoeten elkaar weer in mijn volgende blog, tot dan,

Koos Verkaik, redacteur Lecturium.

Comment Section

4 reacties op “Gratis boek uitgeven


Door Bruce McLeod op 29 oktober 2018

Beste Herman, hartelijk dank voor je bericht.
Graag ontvangen wij de geschreven belevenissen om te beoordelen of wij het werk kunnen uitgeven. Je kunt ons mailen op redactie@lecturium.nl
Vriendelijke groet, Bruce.


Door Herman Zweye op 29 oktober 2018

Vraag: ik schrijf korte belevenissen uit mijn omgeving zoals Carmiggelt dat deed. Kunt u voor mij beoordelen of het uitgeven zin heeft? Is er naar uw mening een publiek voor? Zou u een paar verhalen willen lezen? Zo ja, dan stuur ik een paar verhalen u toe. Bij voorbaat dank, Herman Zweye.


Door Margreet Bijkerk op 5 mei 2018

Dank voor deze verhelderende blog. Stemt tot nadenken en begrip – van mijn kant – voor de situatie bij uitgeverijen. De antwoorden op de vragen die je stelde: een dergelijk boek is nog niet geschreven. Daarmee is vraag twee ook beantwoord. Vraag drie: Eerlijk gezegd: dat is een hele moeilijke, vorig jaar had ik het zeer waarschijnlijk uit nieuwsgierigheid naar het onderwerp en het feit dat het boek klein van stuk is gekocht zeker als ik de reacties had gehoord van ‘mijn’ lezers. Een aantal wacht op mijn tweede boek, anderen zeggen zich te herkennen in het boek en erkenning te voelen. Omdat ik zelf toch niet helemaal tevreden ben vertaal en redigeer (Engels) ik De verdwaalde vrouw en nu ben ik er meer tevreden mee. En ja, bij positieve reacties van kritische, buitenlandse collega’s en vrienden die deze versie graag willen lezen zou ik het boek zeker kopen. Nogmaals: uit nieuwsgierigheid.


Door walter broek op 30 maart 2018

Sterke tekst , graag kennismaken. Ben bezig met tweede druk van mijn thriller Portugees Oorlogsschip en zoek daarvoor een nieuwe uitgever. Ander boek van mij: Intuitief leiderschap 2008 ,bij Boom uitgevers , dat loopt allemaal prima.

Plaats een reactie


*