Page content

Een roman schrijven, hoe doe je dat eigenlijk?

article content

Een roman schrijven, hoe doe je dat eigenlijk?

Ook op de vraag “een roman schrijven, hoe doe je dat eigenlijk aan?” kun je een eindeloos aantal verschillende antwoorden krijgen. We zullen de twee uitersten noemen.

Zo zijn er auteurs die beginnen met talloze aantekeningen en beschrijvingen van hun karakters, waarna zij hun hoofdstukken gaan indelen en opschrijven wat daarin precies gaat gebeuren.
Wanneer zij uiteindelijk aan hun boek gaan beginnen, weten zij exact hoe het zich zal ontwikkelen en hoe het zal eindigen. Zij werken volgens een van te voren bepaald schema en wijken daar zelden van af.

Eén enkele zin is soms al voldoende…

Nu het andere uiterste. Er zijn schrijvers die hebben slechts één zin nodig om er een heel boek van te maken. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er, als in heel Europa de energie voor langere tijd uitvalt. Of: er is een gigantische erfenis te verdelen en plotseling duikt een familielid op van wie niemand nog wist dat hij leefde. Of: Er is maar één man die de financiële wereld kan redden.
Zo’n simpele zin kan uitgroeien tot een vuistdikke roman – de schrijver is met niets anders begonnen en heeft alles spontaan uit zijn duim gezogen.

In de meeste gevallen zullen auteurs gebruik maken van beide opties. Zij maken aantekeningen, maar durven ook hun verhaal in een richting te laten gaan die het verhaal als het ware zelf aangeeft.

 

Comment Section

0 reacties op “Een roman schrijven, hoe doe je dat eigenlijk?

Plaats een reactie


*