Page content

article content

Schrijven en uitgeven van je boek – De cover van een boek

De cover van een boek is belangrijk!

Lectori Salutem!

In de USA verschijnen jaarlijks tientallen, nee, honderden boeken met een cover waarop een knappe jonge dame een breedgeschouderde man omhelst. Allemaal verschillende foto’s en verschillende modellen, maar het is gewoon veel van hetzelfde. Op Facebook verzuchtte al iemand: “Ik zal nooit meer een boek kopen met zo’n omslag. De inhoud is meestal net zo saai als de voorkant.”

De cover van een boek is belangrijk. De cover moet iets uitstralen – zoals je bijvoorbeeld ook spontaan kunt vallen voor een bepaalde type auto, alsof de glanzende buitenkant iets zegt over de prestaties van de onzichtbare motor!

Ik heb me altijd bemoeid met de covers van mijn boeken. Nog steeds geef ik de ontwerpers uitgebreide informatie en meer dan eens heb ik zelf schetsen gemaakt.

In interviews komt natuurlijk altijd mijn eerste boek ter sprake: “Hoe ben je begonnen?”

Het is daarom zo langzamerhand aan veel mensen bekend dat ik die eerste, Adolar, een sciencefictionroman, op mijn achttiende schreef. In een lang weekend! Weinig slaap, ’s nachts gewoon doorgaan. Waar ging het over? In een verre toekomst wordt een ruimteschip gebouwd dat vol zit met de nieuwste technische snufjes. Een menselijk brein moet het hart van het besturingssysteem vormen. Wie één wil worden met het ruimteschip, zal gebruik kunnen maken van alle moderne middelen om zielsgelukkig te worden in een ‘bijna echte droomtoestand’. Hoofdpersoon Adolar, een ruimtevaarder, ziet er vanaf. Maar een vriend en collega durft het avontuur aan. Op de cover kwam een tekening van een kop, een hologige schedel met aan één kant ingebrachte apparatuur en stroomdraden. De cover was zwartwit en de kritiek van verschillende uitgevers was niet mals: het had allemaal in kleur moeten zijn!

Gelukkig hadden boekhandelaren er minder problemen mee. Op vakantie in Zeeland zag ik tot mijn verrassing mijn boek in de etalage van een boekhandel liggen. Het vervulde me met trots. Diepzwart en hagelwit was een prima combinatie tussen de kleurige covers van de andere uitgestalde boeken.

Mijn serie kinderboeken Slimmetje (twaalf delen) deed het goed met fel rood. Twee verschillende uitgevers hebben de boeken op de markt gebracht met een totale oplage van zo’n 450.000 exemplaren.

In die tijd waren veel uitgevers echte handelaars en zij werkten samen met verspreiders die de boeken overal kwijt konden. Soms zagen winkels echt ‘rood’ van de Slimmetjes.

Voor mijn nieuwe serie, Alex en de Wolpertingers, die in Nederland wordt uitgebracht door Lecturium, heb ik ook weer voor fel roods gekozen. Rug en achterkant zijn rood. De covertekeningen en de illustraties worden gemaakt door mijn Italiaanse vriend Doriano Strologo.

Soms gebeuren er onverwachte dingen met een cover. Een mooi voorbeeld is die van mijn roman Neanderthaler Dromen – overigens in Nederland ook uitgeven door Lecturium en met op de voorkant een tekening van reeds genoemde Doriano.

schrijven en uitgeven van je boek blog-6

Dit is waar het in het boek over gaat:

Ooit deelden onze voorouders hun wereld met een andere mensensoort – de mysterieuze en inmiddels uitgestorven Neanderthaler. In dit boek krijgen zij een bijzondere eigenschap toebedeeld: een leven in dromen! Zakenman Jacques Poiron maakt gebruik van Neanderthaler magie en wordt schatrijk. Hij besluit zijn kleinzoon Vic in zijn geheimen te laten delen. Vic reist van de USA naar Frankrijk, naar het land van Cro-Magnon mensen en Neanderthalers, waar zijn grootvader woont.
Hij krijgt te horen hoe Jacques letterlijk in zijn eigen droomwereld leeft en daar een complete stad voor zichzelf heeft gebouwd; lopend door imaginaire straten, huizen en paleizen, kan hij de toekomst zien – zo kan hij zelfs de beursnoteringen voorspellen!
Alles loopt uit de hand, wanneer vreemdelingen zich toegang verschaffen tot zijn droomwereld. Gewelddadige gebeurtenissen wekken een bizarre vraag op: kan men iemand veroordelen omdat hij een heuse moord pleegde in een droom…?

Ik vroeg Doriano een Neanderthaler te maken die een enorme dobbelsteen in zijn hand houdt.

Een onwerkelijke combinatie, uiteraard, en daarom intrigerend. Maar niet provocerend, dat was absoluut mijn bedoeling niet. Ik wilde een intelligente Neanderthaler die de dobbelsteen liet rollen om zijn eigen toekomst te bepalen – terwijl in het boek zelf ook met dobbelstenen wordt gespeeld door zakenman Jacques Poiron.

Omdat het boek ook zal uitkomen in de USA, stuurde ik de cover alvast rond. Mijn agent was er verrukt over. Maar een belangrijke man uit de uitgeverswereld (nee, ik noem zijn naam niet) reageerde furieus! Ik kreeg een mail van hem, waarin hij me vertelde dat veel Amerikanen geschokt zouden reageren op deze cover.

De Neanderthaler leek in zijn ogen veel op Jezus en het was ongepast om hem af te beelden met een dobbelsteen in de hand. Dringend advies: breng Neanderthal Dreams in Amerika met een andere cover! Anders komt er geheid gedonder van!

Natuurlijk meldde ik dit aan mijn agent, die van zijn stoel viel van verbazing. Onzin, vond hij, niemand zou ooit bezwaar maken tegen deze cover.

“God dobbelt niet,” heeft Einstein ooit verzucht, doelend op onzekerheden die dreigden op te doemen in verband met de ingewikkelde kwantumfysica.

Mijn uitgever in Texas wil altijd eigen covers hebben voor vertalingen van mijn boeken en dus zullen zij die van Doriano niet gebruiken. Ik ben benieuwd wat het resultaat straks zal zijn! Eén ding staat vast, het moet een heel goede cover worden en ik krijg gelukkig ook bij deze uitgever volop de gelegenheid om de ontwerpers te instrueren…

Heb je vragen, stel ze dan gerust, mail naar: redactie@lecturium.nl

We ontmoeten elkaar weer in mijn volgend blog, tot dan,

Koos Verkaik, redacteur Lecturium.

Comment Section

1 reactie op “Schrijven en uitgeven van je boek – De cover van een boek


Door ibolya moor op 8 februari 2019

Ik ben volop bezig samen met de grafisch designer een vriendin ( it er) die deze opleiding nu aan het volgen is. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat.

Plaats een reactie


*