Page content

article content

Schrijven en uitgeven van je boek – Toeval bestaat niet

Toeval bestaat niet… Of toch wel?

Lectori Salutem!

Ideeën voor boeken komen uit alle mogelijke hoeken. Zo werd ik onlangs geïnspireerd door interessante toevalligheden, die uiteindelijk zouden leiden tot het schrijven van een nieuw boek.

Precies: toevalligheden!

De beroemde Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung ontdekte dat twee spontane gebeurtenissen alles met elkaar te maken kunnen hebben, zonder dat zij echter door elkaar zijn veroorzaakt – er is geen aanwijsbaar verband tussen deze gebeurtenissen, maar ze zetten je wel aan het denken.

Sommige mensen zien iets dergelijks als een belangrijke aanwijzing, een lotsbestemming of als een kosmische kracht.

Ik verwerkte het idee op mijn eigen manier in het boek HIM, After the UFO Crash. Eén van de hoofdpersonen krijgt voortdurend te maken met synchroniciteit. Telkens wanneer hij twee ogenschijnlijk losstaande feiten met elkaar combineert, wordt hem de weg gewezen die hij moet gaan om uiteindelijk een aantal grote problemen op te lossen.

Maar voordat ik aan dat boek begon te werken, maakte ik zelf een aantal bijzondere dingen mee die me met stijgende verbazing lieten nadenken over het fenomeen synchroniciteit.

(Een voorbeeld van Jung: hij behandelde een patiënte, die op een divan lag. Zij vertelde over een droom, waarin een scarabee voorkwam. Op het moment dat zij daar melding van maakte, vloog er een scarabee-achtig insect door het open raam naar binnen.)

In mijn boek Alvader (All-Father) beschrijf ik een moordenaar met berserker bloed (een berserker was een Viking die zich onoverwinnelijk voelde zodra hij zich had gehuld in de huid van een beer). Ik noemde de man Alan, maar als hij een ontmoeting met iemand had, stelde hij zich voor als Brian.

Ik tekende een contract met een Amerikaanse agent, die me introduceerde bij een redacteur die me kon helpen met mijn vertalingen.

De naam van de agent was Alan, de redacteur heette Brian!

Wel héél toevallig, vooral ook omdat ik de namen min of meer willekeurig had uitgezocht.

Op vakantie in Duitsland ontdekte ik een Jugendstil huis dat zo mooi was, dat ik er heel lang naar bleef kijken. Aan een voorbijganger vroeg ik om informatie. Hij bleek er veel over te weten en vertelde me dat de architect van het huis ook de ontwerper was van een nabijgelegen hotel. Dat hotel zou van binnen nog steeds de originele Jugendstil inrichting hebben.

“Wat zou ik graag eens een kijkje nemen in dat hotel,” zei ik die dag meerdere malen.

Laat in de middag keken we televisie in ons huurhuis. Een Duitse zender had voor dit tijdstip een bijzondere documentaire gepland: een prachtige film over de streek waar wij ons bevonden! Het Jugendstil hotel werd getoond! Ik kreeg alles van binnen te zien, van de imposante hal tot de kamers, van de keuken tot het restaurant.

En dan een gebeurtenis die ik verwerkte in HIM! Ik ben een groot fan van Edgar Allan Poe en was dan ook heel blij toen ik de pocketeditie van zijn boek De Fantastische Reis van Arthur Gordon Pym te pakken kreeg. Helaas is het boek niet voltooid, het eindigt abrupt. Na het gelezen te hebben, zette ik het in een boekenkast. Op een willekeurige plaats!

Op zekere dag viel mijn oog op de rug van het boek. Ik las de titel en vroeg me af: “Zou het eind van het verhaal toch ooit nog eens geschreven zijn?” Zonder er echt bij na te denken pakte ik de pocket die precies náást die van Poe stond. Een boek over het leven van de grote schrijver Jules Verne, geschreven voor een neef. Ik bladerde even en zag de naam Edgar Allan Poe staan. Ik begon te lezen en kwam er achter dat niemand minder dan Jules Verne het boek van Poe ooit heeft voltooid!

Ik was verbijsterd.

In HIM heb ik de hoofdpersoon het boek van Poe laten ruilen bij een boekenstalletje in Parijs. Hij vroeg er het boek over Jules Verne voor terug – later legde een clochard aan hem uit dat dit een typisch geval was van synchroniciteit…

Een Amerikaanse firma die zich op speelfilms concentreert, bood me een contract aan voor HIM: men werkt momenteel aan de mogelijkheden om de filmversie van mijn boek te verwezenlijken.

Eén van deze mensen, producer en advocaat, stuurde me een persoonlijke mail.

Synchroniciteit had zijn bijzondere belangstelling en in HIM waren hem verschillende dingen opgevallen.

Zo bleek een belangrijke datum die ik noemde tevens zijn geboortedatum te zijn en hij was ten zeerste verbaasd over mijn vermelding van het boek van Poe.

De Fantastische Reis van Arthur Gordon Pym had van hem ooit een fervent boekenlezer gemaakt en hij had het verhaal in zijn studententijd gebruikt voor een spreekbeurt; vooral dit boek betekent alles voor hem!

Uiteraard staan het boek van Poe en het boek over Verne nog steeds naast elkaar in mijn boekenkast!

Het gekke is, dat combinaties van toevalligheden die naar elkaar verwijzen je meer gaan opvallen als je er eenmaal over hebt gehoord. Eigenlijk heeft iedereen wel eens zoiets meegemaakt. Ik schreef het hierboven al: ideeën voor boeken komen uit alle mogelijke hoeken!

En heb je dit ‘toevallig’ gelezen en heb je ‘toevallig’ een boek geschreven, dan weet je de weg naar Lecturium wel te vinden…

Heb je vragen, stel ze dan gerust, mail naar: redactie@lecturium.nl

We ontmoeten elkaar weer in mijn volgend blog, tot dan,

Koos Verkaik, redacteur Lecturium.

Comment Section

0 reacties op “Schrijven en uitgeven van je boek – Toeval bestaat niet

Plaats een reactie


*