Page content

article content

Schrijven en uitgeven van je boek – Boek uitgeven en laten drukken door Uitgeverij

Boek uitgeven en laten drukken door Uitgeverij

Eén keer raden wie mijn kinderboekenserie Alex en de Wolpertinger uitgeeft… Precies… Lecturium Uitgeverij!

Lectori Salutem!

Al eerder heb ik verteld hoe belangrijk een goede cover is voor je boek. Het is immers het ‘visitekaartje’ van je werk. Wie de moeite neemt even op mijn website te kijken, www.koosverkaik.com, zal verrast worden door een bonte stoet van met zorg ontworpen boekcovers. Daar staan ook alle titels van mijn kinderboekenserie Alex en de Wolpertinger. Boek uitgeven en laten drukken door een uitgeverij. Eén keer raden wie de serie uitgeeft. Precies… Lecturium!

Ieder hoofdstuk begint met een kleurenillustratie.

Daar wil ik het nu eens over hebben – niet over covers, maar over illustraties!

De teken- en schilderkunst heeft me altijd gefascineerd. Ik groeide op in een tijd dat stripverhalen razend populair waren: Asterix, Lucky Luke, Guust Flater, Suske en Wiske, Dan Cooper, Michel Vaillant, noem maar op.

Naast het schrijven van verhalen maakte ik zelf ook strips. Ik werd uitgenodigd voor een interview op de redactie van het weekblad TV2000 en ging met de trein naar Amsterdam. Daar vertelde ik honderd uit over mijn held Scotty Clay.

Uitgeven en drukken van boek Lecturium Uitgeverij

Snel bleek echter, dat ik beter was in schrijven van in tekenen. Wat dat betreft was mijn oudere broer Marien heel wat stappen verder. We besloten samen te gaan werken. Ik schreef de scripts voor mijn strip Scotty Clay en Marien maakte de tekeningen. We kregen meteen een contract bij het grote stripweekblad Sjors; drie pagina’s per week!

Uitgeven en drukken van boek Lecturium Uitgeverij

Hier een cover uit die dagen, met mijn held Scotty Clay en zijn twee buitenaardse vrienden Glorp en Vwerg.

Ik zat nog op school in die dagen en moest vrij vragen als de redactie van Sjors een vergadering belegde. Heel veel leerlingen op school waren geabonneerd op het weekblad, iedereen leefde mee met de avonturen van Scotty Clay!

Heel wat jaren later werd ik compleet verrast door Ronald Dietz, de uitgever van De Arbeiderspers en hoofdredacteur Martin Ros: zij hadden me een contract gegeven voor mijn boek Alvader en hadden de cover laten maken door kunstenaar Hans Pieko.

Ik vond de cover zo mooi, dat ik nauwelijks kon geloven dat die echt voor mij was!

Later heeft Hans me het origineel gestuurd, dat ik meteen heb ingelijst en opgehangen. Hans maakte ook de omslag voor het volgende boek, Wolfstranen. Ook weer perfect!

Toen ik aan mijn kinderboekenserie Alex en de Wolpertinger begon, wist ik meteen wie de illustraties zou moeten maken: Hans Pieko!

Zo kwam het eerste deel tot stand: De Monsterherberg, in Nederland uitgegeven voor Lecturium.

Uitgeven en drukken van boek Lecturium Uitgeverij-4

Ik zette de productie van de serie in de hoogste versnelling. Nu met een andere illustrator, die vlug genoeg werkte om mij bij te kunnen benen: Doriano Strologo uit Italië. Ik ben kritisch als het om covers gaat en dat geldt ook voor illustraties. Ik leg precies uit hoe ik bepaalde scenes voor me zie en soms maak ik zelf schetsen die als voorbeeld kunnen dienen. Het is geweldig om met een illustrator te kunnen werken die aanvoelt wat je wilt, die precies begrijpt welke kant je op wilt. Doriano maakt nog steeds alle covers en illustraties voor Alex en de Wolpertinger en heeft ook andere boekomslagen voor me gemaakt.

Een andere serie, die net als de Wolpertingerboeken ook in het Engels verschijnt, is Saladin the Wonder Horse, met opnieuw covers van Doriano.

Uitgeven en drukken van boek Lecturium Uitgeverij-5

Lecturium heeft inmiddels al elf delen gepubliceerd van Alex en de Wolpertinger en ik ben vast van plan er nog veel meer te maken. Bladerend door de boeken komen al die kleurige illustraties tevoorschijn, stuk voor stuk kleine kunstwerkjes om trots op te zijn!

Geweldig, dat Lecturium inmiddels al zo veel boeken heeft gerealiseerd. Logisch dus, dat ik me nauw met de uitgeverij verbonden voel!

Heb je vragen, stel ze dan gerust, mail naar: redactie@lecturium.nl

We ontmoeten elkaar weer in mijn volgend blog, tot dan,

Koos Verkaik, redacteur Lecturium.

Comment Section

0 reacties op “Schrijven en uitgeven van je boek – Boek uitgeven en laten drukken door Uitgeverij

Plaats een reactie


*