Page content

article content

Schrijven en uitgeven van je boek – Hoe snel word ik nu beroemd?

Mijn boek is af, ik wil nu mijn boek uitgeven, hoe snel word ik nu beroemd?

Of: hoe val je op tussen 18.000 andere titels..?

Lectori Salutem!

Als schrijver heb ik in de loop der jaren met heel wat uitgevers te maken gehad. Vaak is me gevraagd een handje te helpen op de verschillende redacties en dat heb ik graag gedaan – net zoals ik nu ook met veel plezier deel uitmaak van het team van Lecturium.

Ik las en beoordeelde talloze manuscripten en kocht Engelstalige titels aan van agenten.

Heel bijzonder was de tijd waarin er alleen nog sprake was van papieren manuscripten, die per post naar de uitgevers werden gestuurd. Heel veel A4tjes met een brief erbij.

Inmiddels gaat het via e-mail natuurlijk veel sneller en directer.

Snelheid is het toverwoord van nu. Lecturium gaat dus ook in de allerhoogste versnelling, wat betekent dat manuscripten meteen gelezen worden en dat de tijd tussen contract en het drukken van een boek zo kort mogelijk wordt gehouden. Vergelijk dat eens met vroeger, toen het maanden duurde voor je een reactie kreeg als je je manuscript had ingezonden.

Er zit gelukkig steeds minder tijd tussen manuscript en boek.

Men verwacht veelal, dat de vaart er ook in blijft zitten als het boek eenmaal klaar is.

“Hoe snel word ik nu beroemd?” wordt weleens gevraagd.

Een andere vraag die dikwijls gesteld wordt:

“Wat denken jullie te gaan doen aan promotie, wat is jullie plan van aanpak om mijn boek zo goed mogelijk in de markt te zetten?”

Maar juist hier is het een kwestie van kalmte bewaren en vooral van realistisch zijn!

Jaarlijks verschijnen er zo’n 18.000 verschillende titels. Ja, in Nederland! Denk daar eens even over na: a-c-h-t-t-i-e-n-d-u-i-z-e-n-d titels en ééntje daarvan is van jou…

Uitgevers kunnen onmogelijk 18.000 auteurs aan de hand nemen en naar de toppen van succes leiden. Dat bedoel ik met realistisch zijn.

De uitgever kan wel heel veel mogelijkheden scheppen voor iedere auteur door deuren te openen die anders voor hem of haar gesloten zouden blijven.

Zullen we de mogelijkheden bij Lecturium nog eens op een rijtje zetten?

Okay, daar gaan we:

Het boek zelf. Dat moet goed gedrukt zijn, op mooi papier. Onze boeken zien er perfect uit. Met een gelikte cover, uiteraard!

Gedrukt op verzoek (printing on demand): of er nu één boek wordt besteld of honderd tegelijk – de pers begint voor je te draaien en alles wordt verstuurd.

Dat betekent dat je boek jaar in, jaar uit verkrijgbaar blijft! En zichtbaar op alle mogelijke sites op internet. (Vroeger verdween je gegarandeerd van de radar als er veel boeken tegelijk werden gedrukt en de uitgever met een onverkochte voorraad bleef zitten – dan zat ook een tweede boek er niet meer voor je in!)

Je boek is aangemeld bij Centraal Boekhuis, wat betekent dat iedere boekhandel snel kan bestellen en leveren. Met andere woorden: in boekhandels waar jouw boek niet in de schappen ligt, kan je werk wel besteld worden! (Want let op – hier moeten we opnieuw realistisch zijn – geen enkele boekhandelaar koopt 18.000 verschillende titels in en dus moet je werk heel bijzonder om een prominente plek in een winkel te kunnen krijgen.)

Lang leve het internet! Als je boek bij Lecturium is verschenen, is het verkrijgbaar op de sites van giganten als Bol.com, Bruna, Ako, etc. Daar kan het door iedereen besteld worden.

Hup, printing on demand, het boek wordt gedrukt en zo snel als het kan verstuurd.

En bekijk alles, samen met ons, vooral van de positieve kant: één van de 18.000 of niet, prima, maar je bent sowieso uniek.

Want niemand schrijft zoals jij, je hebt je volstrekt eigen stijl.

En… jaarlijks zijn er uitschieters, auteurs die ruim boven de middelmaat uitsteken en bekendheid krijgen.

Je kunt veel zelf doen om je werk onder de aandacht te brengen. Een eigen schrijverssite op Facebook is makkelijk te realiseren en een eigen website is ook niet zo moeilijk. Daar kun je alles kwijt over je eigen werk, daar kun je echt iets laten zien.

Als het boek er eenmaal is, zijn de mogelijkheden legio.

Laat Lecturium je helpen, laat zien wie je bent!

Heb je vragen, stel ze dan gerust, mail naar: redactie@lecturium.nl

We ontmoeten elkaar weer in mijn volgend blog, tot dan,

Koos Verkaik, redacteur Lecturium.

Comment Section

0 reacties op “Schrijven en uitgeven van je boek – Hoe snel word ik nu beroemd?

Plaats een reactie


*