Page content

article content

Schrijven en uitgeven van je boek – Ik wil mijn boek laten uitgeven

Ik wil mijn boek laten uitgeven! Kan dat a.u.b. een beetje snel..?

Ja, natuurlijk kan dat! Geen probleem bij Lecturium!

Lectori Salutem!

Ooit had ik een baas, een werkgever. Ik was achttien jaar en trad in dienst als copywriter bij een reclamebureau. De eigenaar was een massieve kolos die geen tegenspraak duldde. Hij smeet met dikke agenda’s naar zijn werkgevers en schold iedereen de huid vol. Zo was er zelfs een chef op de afdeling van de ontwerpers die ‘vloekgeld’ vroeg – hij kreeg iedere maand een extraatje uitbetaald en in ruil daarvoor mocht de baas hem luidkeels uitmaken voor alles wat slecht was.

Kun je nagaan hoe snel te tijden zijn veranderd. Dergelijke situaties zijn tegenwoordig ondenkbaar.

Maar er is veel meer totaal anders geworden.

Ga eens na… Ik zat daar in een kamer met twee andere tekstschrijvers en een adjunct-directeur. We deelden met z’n vieren één grote, zwarte telefoon en ieder had zijn eigen schrijfmachine. Het modernste apparaat was een intercom, waardoor voornamelijk de bulderende stem van de baas te horen was.

“Verkaik, kom hier!”

De boekhouders maakten gebruik van grote, metalen telmachines en voor de post was er een speciale brievenweger om te bepalen hoeveel postzegels er nodig waren voor verzending.

De man van de donkere kamer had een bedrag gewonnen in een loterij. Hij wilde zich inkopen in een bedrijf en vooral een reis naar Canada ondernemen, waar zijn dochter woonde. Die had hij in jaren niet meer gezien.

Maar de bulderende baas wilde hem niet laten gaan en vertelde hem dat hij nog een half jaar diende te blijven. Bij toeval kwam mij ter ore dat er van een contract helemaal geen sprake was en dat de man van de donkere kamer gewoon zijn ontslag kon nemen. Dat heb ik hem verteld en uiteraard was het daarna beter zelf ook maar weg te gaan…

Vanaf dat moment ging ik door het leven als kleine zelfstandige.

De fax maakte het mogelijk snel berichten door te sturen, maar meestal ging de correspondentie per post; brieven naar buitenlandse agenten en uitgevers, zware pakken met manuscripten. Een manuscript moest er vlekkeloos en hagelnieuw uitzien, wat betekende dat je iedere keer voor nieuwe kopieën moest zorgen.

Agenten maakten talloze dure kopieën van het werk van hun schrijvers om het rond te kunnen sturen.

De computer veranderde alles. Het grote web omspant de wereld en maakt je bereikbaar voor iedereen. Ik kan moeiteloos corresponderen met mijn agenten in Nieuw Zeeland en Amerika en met mijn uitgevers in Amerika en Canada.

Het toverwoord is ‘snel’. De techniek werkt dat in de hand. Waar je vroeger nog het geduld van een engel moest hebben, kun je nu je eisen stellen: ik wil het nù, straks is te laat.

Je hebt een boek geschreven en je bent er dik tevreden over. Vandaar dat je besluit om het uit te laten geven. Je hoeft geen papieren versie meer te hebben, die je moet opsturen in een dikke envelop. En je hoeft niet, zoals vroeger, weken of zelfs maanden te wachten tot er eindelijk iets gaat gebeuren.

Tegenwoordig werkt het allemaal perfect! Je stuurt je manuscript via de mail naar Lecturium en je kunt prompt een reactie verwachten – binnen de kortste keren is je werk beoordeeld en gaat het licht meteen op groen.

Vakmensen maken een echt boek van je manuscript en dan kan er gedrukt worden.

Zodra je werk is voltooid, wil je er mee verder. De techniek maakt het mogelijk; je moet alleen de juiste mensen vinden die met je méé kunnen denken en je wensen kunnen vervullen.

En is je boek eenmaal een feit, heb je je eigen werk eindelijk in handen, dan is je droom werkelijkheid geworden. Het unieke printing on demand systeem is de motor achter je verkoopsucces: er hoeft geen peperdure hoge oplage van je boek gedrukt te worden – als er een exemplaar van je werk wordt besteld, wordt het direct gedrukt.

Eén boek, twee boeken, tien, twintig, vijftig, meer… Het is een kwestie van de pers instellen en hup… daar zijn ze al!

In deze tijd is uitgeven een combinatie van snelheid en kwaliteit. Alle moderne middelen staan tot onze beschikking. Doe je met ons mee?

Heb je vragen, stel ze dan gerust, mail naar: redactie@lecturium.nl

We ontmoeten elkaar weer in mijn volgend blog, tot dan,

Koos Verkaik, redacteur Lecturium.

Comment Section

0 reacties op “Schrijven en uitgeven van je boek – Ik wil mijn boek laten uitgeven

Plaats een reactie


*