Page content

Schrijven en uitgeven van je boek – Ontwikkel een eigen stijl

article content

Schrijven en uitgeven van je boek – Ontwikkel een eigen stijl

Schrijf elke dag en laat je boek uitgeven

Ontwikkel een eigen stijl…

Bestsellers worden steevast gevolgd door imitaties. Eerlijk gezegd zitten de redacteuren van de grote uitgeverijen daar niet op te wachten, al moet gezegd worden dat sommige imitaties ook heel goed kunnen zijn. Toen het beroemde boek De Da Vinci Code van Dan Brown een gigantische bestseller was geworden, begonnen talloze auteurs aan dergelijke manuscripten te werken.

Bestsellers zetten andere auteurs aan het denken…

Opeens is een bepaald boek een gigantische hit en het is niet meer dan logisch dat dit andere schrijvers aan het denken zet. Na De Da Vinci Code verschenen rijen thrillers waarin geheime genootschappen en codes een rol speelden, met uitgebreide verwijzingen naar kunst, religie en geschiedenis. Hoewel het soms heel lucratief kan zijn om mee te varen op de golven van andermans succes, is het toch aan te bevelen een eigen stijl te ontwikkelen. Niemand kan ooit voor de volle honderd procent oorspronkelijk zijn – iedere schrijver wordt beïnvloed door wat hij ooit heeft gelezen. Maar bedenk altijd welke richting je op wilt en welk genre je het meest ligt. Soms blijkt een roman een totale mislukking te zijn, terwijl een kinderboek juist heel succesvol is. Je kunt dicht bij de werkelijkheid blijven of juist je fantasie compleet op hol laten slaan. Voor een schrijver is in feite alles mogelijk – dus waarom een ander imiteren als je ook iets kunt maken dat helemaal van jouzelf is? Ontwikkel een eigen stijl en geloof in jezelf, dan ben je al een heel eind op weg naar je eigen succes…

Tip: schrijf elke dag…

Schrijven is hard werken. Heb je eenmaal een goed ritme te pakken, probeer dat dan vol te houden. De grootste auteurs hebben een ijzeren discipline en zijn in staat dagelijks een groot aantal woorden te schrijven. Wie daarvoor niet over voldoende inspiratie beschikt, kan het ook anders aanpakken.

Je maakt immers dagelijks wel iets bijzonders mee…

Als oefening zou je aan het eind van elke dag kunnen opschrijven wat je hebt beleefd. Wat heb je meegemaakt, wat was er anders dan anders, wat is het vermelden waard? Er zijn veel mensen die echt iedere dag noteren wat zij hebben ervaren, welk nieuws hen heeft geraakt, hoe zij zich voelden, wat voor weer het was, etc., etc. Volgeschreven agenda’s vormen een lange, lange rij en bevatten alle belangrijke momenten uit een mensenleven. Probeer alles helder weer te geven en verdiep je in details. Het is een perfecte oefening voor iedereen die uiteindelijk boeken wil gaan schrijven en wil leren zich zo goed mogelijk te concentreren.

Het hoeft niet altijd een roman te zijn…

Talloze ideeën verdienen het om in boekvorm te verschijnen. Een stamboomboek, bijvoorbeeld, met uitgebreide informatie over de familiegeschiedenis! Of een apart boek over de vakanties van de afgelopen jaren, ruim geïllustreerd met de mooiste foto’s. Een catalogus van je eigen speciale verzameling. Een verzameling informatie over een bepaalde hobby.

Alles kan als het om boeken gaat!

En wat te denken van een dikke bundel korte verhalen, geschreven door jouzelf en je allerbeste vrienden? Een foto van de auteurs aan het begin van ieder verhaal maakt zoiets tot een uniek vriendendocument! Alles is mogelijk als het om boeken gaat, want creativiteit kent geen grenzen!

Over beschrijvingen en dialogen…

Als je een boek aan het schrijven bent, doe je verschillende dingen. Je geeft een beschrijving van iedere situatie: je vertelt waar, hoe en wanneer iets zich afspeelt. De opgevoerde personages moeten iets zeggen. Beide technieken, beschrijvingen maken en dialogen schrijven, komen ook aan bod wanneer je stripverhalen of filmscripts schrijft.

Van stripverhaal tot filmscript…

Als je een stripverhaal wilt maken, heb je een scenarioschrijver en een tekenaar nodig. De scenarist moet de kunstenaar uitleggen wat hij moet tekenen. Daarbij moet worden aangegeven wat de getekende figuren zeggen (de dialoog).

De instructies moeten kort en duidelijk zijn, al lezend moet de kunstenaar zich een voorstelling kunnen maken van wat hij moet gaan tekenen. Voor de stripfiguren moet pakkende spreektaak worden verzonnen.

Beschrijving en dialoog zijn dus twee totaal verschillende dingen. Een stripverhaal schrijven naar aanleiding van een door jezelf gemaakt kort verhaal is een uitstekende oefening.

Filmscripts zijn op internet te vinden. Kies er eens eentje uit van een beroemde film en lees het grondig: het lijkt allemaal zo makkelijk, maar de werkelijkheid is natuurlijk anders. Over ieder woord is nagedacht!

Wat strips betreft: pak bijvoorbeeld eens een willekeurig album van Asterix en Obelix en probeer je voor te stellen wat de scenarioschrijver heeft moeten uitleggen aan de tekenaar om alles perfect te krijgen. En verbaas je over de geniaal geschreven dialogen!

Comment Section

3 reacties op “Schrijven en uitgeven van je boek – Ontwikkel een eigen stijl


Door Bruce McLeod op 14 juni 2017

Onze uitgeverij is te bereiken via mail:
info@lecturium.nl – voor algemene vragen,
redactie@lecturium.nl – voor alle redactionele vragen en vragen over het insturen van je manuscript.

Op onze website kun je het telefoonnummer vinden, wanneer je graag in contact komt met onze redacteur.


Door EB van Lil op 17 mei 2017

Mooi stuk. Wat ik me afvraag: Lecturium is niet te bereiken via telefoon en via de mail geeft geen reactie. Hoe kan ik met ze in contact komen?


Door Margreet Bijkerk op 15 april 2017

Leuk, een foto van een lachende Koos. Wat betreft de tekst: stof tot nadenken en inspirerend. Maar ik denk niet dat ik elke dag tot schrijven in staat ben.

Plaats een reactie


*