Overal waar mensen samenkomen, liggen gevaren op de loer. Gezondheidsgevaren, om precies te zijn, die ook nog eens groter lijken te zijn op plekken waar mensen elkaar kennen en vertrouwen, dan op plekken waar zij zich minder op hun gemak voelen. De hoogste tijd om te kiezen voor gezonde gewoontes op kantoor.

Vertrouw je je collega’s?

Heel veel mensen zijn zich er terdege van bewust dat het gebruiken van een betaalautomaat of de deurkruk op een openbaar toilet vies kan zijn. Heel veel mensen, die je niet kent, hebben daar met hun handen aan gezeten. En weet jij veel waar ze met die handen nog meer aan hebben gezeten! En zelfs al zijn dat geen traditioneel ‘vieze plekjes’, de kans is groot dat één van je voorgangers wel in zijn hand heeft gehoest of geniesd, wat eigenlijk al vies genoeg is.

Veel mensen zijn dan ook geneigd om als ze op een onbekende plek zijn geweest, of dingen vast hebben gehouden die veel onbekenden ook hebben aangeraakt, na afloop goed hun handen te wassen. Na een bezoekje aan de supermarkt of een andere winkel, na een ritje met het openbaar vervoer, na het gebruik van een openbaar toilet of een betaalautomaat: even je handen wassen, want het idee dat je iets hebt aangeraakt dat talloze andere mensen ook vast hebben gehad, is zelfs voor iemand zonder smetvrees genoeg reden om zich vies te voelen.

Dit gevoel van noodzaak wordt steeds kleiner naarmate je je meer thuis voelt op een plek. Thuis zal je niet continue als je iets hebt aangeraakt je handen willen wassen, je gezin of je huisgenoten voelen tenslotte vertrouwd. Ook als je bij familie op bezoek bent, of als je op een andere plek komt waar je iedereen kent, zal je deze neiging minder snel hebben. Zo ook op je werkplek. Is dat gevoel van veiligheid echter wel terecht?

Ook op de werkplek zijn schone handen belangrijk

Als je dagelijks op kantoor bent, dan beschouw je je collega’s als bekenden, als vertrouwd. Na een dag werken, of na het openen van een deur, zal je dan ook niet snel naar de kraan rennen om je handen te gaan wassen. Je was toch niet met vreemden?

Toch zou het goed zijn om ook op de werkplek iets meer stil te staan bij hygiëne. Juist op plekken waar mensen elkaar vertrouwen blijken virussen zich namelijk snel te verspreiden. Want ja, als niemand meer let op schone handen, dan kunnen virussen en bacteriën zich juist razendsnel verspreiden. Het kan dus geen kwaad om ook op kantoor te zorgen voor genoeg desinfectiemiddel en zeep. Deze gebruik je niet alleen als je naar het toilet bent geweest, maar bijvoorbeeld ook bij binnenkomst aan het begin van de dag, of als je tussentijds even naar buiten bent geweest. Plaats er papier dispensers en afvalzakken bij om het makkelijk te maken, en stimuleer iedereen ze te gebruiken. Alleen zo bescherm je jezelf en je collega’s, die jou net zo vertrouwen als jij hen. 

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Lifestyle