Heb je jaren geleden een huis gekocht? Dan heb je hiervoor waarschijnlijk een hypotheek afgesloten. Veel Nederlanders laten deze lening de gehele looptijd bij dezelfde geldverstrekker staan. Dit is inderdaad makkelijk, want je lost enkel maandelijks geld af. Verder hoef jij nergens naar te kijken. Toch zijn er de laatste jaren steeds meer mensen die hun hypotheek oversluiten naar een andere bank. Vaak moet hier een boete voor betaald worden, waardoor jij dit idee misschien wel laat varen. Ondanks deze boete kan een hypotheek oversluiten wel degelijk interessant zijn. Twijfel je of je het moet doen of niet? Wij vertellen je hieronder wanneer het oversluiten van een hypotheek interessant is.

Lagere hypotheekrente
De meeste mensen die hun hypotheek oversluiten, doen dit vanwege de rente. Bij het afsluiten van een hypotheek spreekt men vaak een rentevaste periode af. Hierdoor betaal je voor de afgesproken periode standaard dezelfde rente. Het maakt in dat geval niet uit of de hypotheekrente stijgt of daalt. Bij een lage hypotheekrente is het interessant om voor een lange rentevaste periode te kiezen. Indien de rente hoog staat, is dit niet het geval.

Heb jij een aantal jaar geleden een hypotheek afgesloten met een hoge rente en ligt deze nu aanzienlijk lager? Dan is het interessant om jouw hypotheek over te sluiten. Je betaalt dan namelijk minder rente, waardoor de lening jou minder kost. Indien je jouw hypotheek oversluit binnen de rentevaste periode, moet je vaak een boete betalen. Ligt de hypotheekrente elders aanzienlijk lager? Laat je hier dan niet door weerhouden. Door de lagere rente bespaar je mogelijk meer geld dan de boete voor het oversluiten jou kost.

Betere voorwaarden
Een tweede reden dat veel mensen hun hypotheek oversluiten, is vanwege de voorwaarden. Bij het afsluiten van jouw hypotheek waren de voorwaarden mogelijk nog gunstig. Ontwikkelingen op de hypotheekmarkt kunnen hier verandering in brengen. De voorwaarden van jouw hypotheek blijven vaak hetzelfde, maar mogelijk worden ze voor nieuwe leningen juist wel gunstiger. Indien de voorwaarden bij een andere geldverstrekker aanzienlijk beter zijn, is oversluiten mogelijk interessant. Maak wel altijd eerst een vergelijking voordat je dit doet. Op deze manier voorkom je dat je na oversluiten ontdekt dat er addertjes onder het gras zitten.

Veranderingen in de persoonlijke situatie
Een hypotheek oversluiten gebeurt vaak na veranderingen in de persoonlijke situatie of wensen. Ben je bijvoorbeeld van plan om te verbouwen vanwege gezinsuitbreiding of om je woning aan jouw wensen te laten voldoen? Dan kun je ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten en meteen te verhogen met het bedrag dat je nodig hebt voor de verbouwing. Andere opties zijn: je bestaande hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek afsluiten voor de verbouwing. Ben jij benieuwd wat voor jou de beste optie is? Doe dan een beroep op een hypotheekadviseur Hoorn. Deze adviseur kijkt samen met jou naar de veranderingen. Op deze manier weet je binnen de kortste keren of het interessant is om jouw hypotheek over te sluiten of niet.

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Wonen