Berlijn heeft een rijke geschiedenis. Er valt dan ook veel te zien, wat de voornaamste reden is van veel toeristen om de stad te bezoeken. Of je nou nog nooit in Berlijn bent geweest of al tientallen keren: Berlijn zal jou nooit teleurstellen. Om je klaar te stomen op jouw citytrip richting de Duitse hoofdstad, zetten wij hieronder de zeven populaire bezienswaardigheden voor je op een rij.

1. Berlijnse Muur

Het tragische verleden van tientallen jaren geleden is nog voor een klein deel terug te zien in de Berlijnse Muur. Er staan namelijk nog maar twee muurdelen overeind. Toch kun je zien waar de Muur nog meer heeft gestaan, wanneer je goed kijkt naar de klinkers in de straat. De Berlijnse Muur was de grens tussen het oosten en het westen, maar in 1989 kwam hier verandering in. Een menigte ging de Muur bestormen en hakten stukken eruit. Vanaf dat moment konden de Oost-Berlijners weer richting het westen en andersom. De val van de Berlijnse Muur was een feit.

2. Checkpoint Charlie

In de buurt van de Berlijnse Muur vind je Checkpoint Charlie. Hoewel alleen het waarschuwingsbord nog maar origineel is, is dit punt de moeite waard om langs te lopen. Dit was namelijk het enige punt waar je van Oost- naar West-Berlijn kon oversteken. Checkpoint Charlie is een van de beroemdste bezienswaardigheden Berlijnen je kunt hier zelfs op de foto met een acteur die verkleed is als soldaat. In de buurt van dit punt vind je verschillende musea. Vooral het Museum Haus am Checkpoint Charlie is indrukwekkend, want deze vertelt jou in alle details over de oorlog.

3. Egyptisch Museum

Allerlei kunstwerken uit het oude Egypte liggen tentoongesteld in het Egyptisch Museum. Het is dan ook een erg populair museum om te bezoeken wanneer je in Berlijn bent. Vooral het beeld van de Egyptische koningin Nefertiti is een stuk dat veel museumbezoekers willen zien. Dit beeld is wel drieduizend jaar oud en is pas in 1900 opgegraven door archeologen. Naast het beeld van Nefertiti kun je sarcofagen en een mummie zien. Helaas heeft ook het Egyptisch Museum de oorlog meegemaakt: in de Tweede Wereldoorlog ging een deel van de verzameling verloren. Gelukkig werd het beeld van Nefertiti wel gered, maar de rest van de verzameling die overbleef werd verdeeld tussen Oost- en West-Berlijn. Na de oorlog werd de verzameling weer bij elkaar gebracht.

4. Fernsehturm

De Fernsehturm steekt met kop en schouders boven de skyline van Berlijn uit, of eigenlijk van Duitsland. Het is namelijk het hoogste gebouw van heel Duitsland met een hoogte van 368 meter. De Fernsehturm is dan ook een echte trekpleister: het is een oude uitzendtoren in tijden van de Koude Oorlog. Tegenwoordig kun je de toren bezoeken om Berlijn van bovenaf te kunnen bewonderen. Je gaat met een razendsnelle lift naar het observatiecentrum, dat is het bolletje in de toren. Vanuit deze bol kun je 360 graden over Berlijn kijken. De Fernsehturm bezoeken is daarom een echte must wanneer je in deze prachtige stad bent.

5. Brandenburger Tor

Als je aan Berlijn denkt, is de kans groot dat je de Brandenburger Tor voor je ziet. Dit is een poort die afstamt uit de achttiende eeuw en bovendien de enige poort die nog bestaat van dit tijdsbestek. De poort diende als een soort van tol-toegang: mensen die Berlijn wilden bezoeken, moesten tol betalen om toegang te krijgen tot de stad. Het was dus jarenlang een scheiding tussen Oost- en West-Berlijn. Helaas is de Brandenburger Tor in de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd, maar na een aantal jaren van restauratie heeft hij weer een prominent plekje gekregen in de mooiste bezienswaardigheden van Berlijn.

6. Reichstag

Een hotspot van Berlijn is de Reichstag, oftewel het Rijksdaggebouw. Sinds 1894 worden hier de Duitse besluiten genomen, maar dat is eigenlijk niet de reden dat de Reichstag zo geliefd is. Veel toeristen komen op deze plek af om de glazen koepel te bewonderen. Je hebt hier een mooi uitzicht over de stad. En zo heeft het gebouw meerdere moderne elementen wat een goede combinatie is met de oude delen van het interieur die bewaard zijn gebleven – het gebouw is namelijk tijdens een restauratie flink onder handen genomen. Let er wel op dat er vaak een wachtrij staat van toeristen die de Reichstag willen binnentreden, vooral in het hoogseizoen.

7. Berliner Dom

Voor veel toeristen is de Berliner Dom een van de mooiste kerken van Berlijn. Het is een protestantse kerk met veel versieringen, zuilen en een enorm gouden kruis op de grootste koepel. Het is na de eenmaking van Berlijn hersteld en schittert nu als ooit tevoren. Maar ook binnen in het gebouw valt er van alles te zien. Zo is het orgel van de kerk een eyecatcher, maar je vindt er ook het graf van de familie Hohenzollern: deze mensen waren ooit de eigenaar van de Berliner Dom.

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Lifestyle