Ben je zelfstandig ondernemer en doe je zelf de boekhouding? Dan gebruik je hier mogelijk Excel voor. Dit programma wordt veelvuldig gebruikt voor boekhouden, vooral omdat het vaak al op de computer staat. Hierdoor hoef je er geen extra kosten voor te maken. Nadeel is dat boekhouden via Excel nogal tijdrovend is. Je moet immers alles handmatig invoeren. Vind je dit maar niks? Dan is online boekhouden misschien iets voor jou. Hiervoor gebruik je een online boekhoudprogramma. Om jou op weg te helpen, vertellen we je in deze tekst hoe zo’n programma werkt.

Facturen versturen

Facturen vormen een belangrijk onderdeel van de boekhouding. Zo verstuur je zelf waarschijnlijk de nodige rekeningen naar jouw klanten en daarnaast ontvang je zelf ook facturen. Veel ondernemers versturen hun facturen vanuit Excel. Dit is een optie, maar je kunt dit ook vanuit een online boekhoudprogramma doen. Hier kleeft een groot voordeel aan, want je hoeft de facturen niet meer handmatig toe te voegen aan de software. Onderaan de streep bespaar je hierdoor (flink) wat tijd op boekhouden.

Transacties inlezen

Naast de facturen zijn ook de transacties van jouw zakelijke rekening een belangrijk onderdeel van de boekhouding. Gebruik je hier geen online boekhoudprogramma voor? Dan moet je iedere transactie handmatig inboeken. Als je nogal wat transacties doet, is dit een bewerkelijke klus. Met een online boekhoudprogramma is dit verleden tijd. Althans, wel als je jouw zakelijke rekening aan het programma koppelt. Bij vrijwel ieder online programma is dit tegenwoordig mogelijk. Nadat je jouw rekening gekoppeld hebt, leest de software alle transacties automatisch in.

Factureer je ook vanuit het online boekhoudprogramma? Dan wordt boekhouden helemaal een fluitje van een cent. De software zoekt in dat geval namelijk welke transactie bij welke factuur hoort. Dit levert je opnieuw een flinke tijdwinst op, want je hoeft niet langer zelf alle transacties en facturen bij elkaar te zoeken. Bijkomend voordeel is dat dit de kans op fouten kleiner maakt. Je automatiseert jouw boekhouding grotendeels, waardoor je zelf waarschijnlijk geen fout(en) meer maakt.

Btw-aangifte doen

Veel ondernemers zien op tegen de btw-aangifte. Bij deze aangifte geef je door hoeveel btw je over de afgelopen periode ontvangen en betaald hebt. Het merendeel van de ondernemers doet deze aangifte per kwartaal, maar het kan ook per maand of per jaar. Wat je ook kiest, je moet altijd jouw facturen van de betreffende periode door. Dit kost je vaak meer tijd dan je lief is. Wil je hier verandering in brengen? Kies dan voor een online boekhoudprogramma.

Als je factureert vanuit het programma en jouw zakelijke rekening hieraan koppelt, is de btw-aangifte een fluitje van een cent. Doordat de btw-aangifte gebaseerd is op facturen en transacties zet de software het voor jou klaar. Hierdoor heb je er zelf vrijwel geen omkijken meer naar. Het enige wat je wel zelf moet doen, is de aangifte versturen naar de Belastingdienst.

Iedere ondernemer kan online boekhouden

Voor online boekhouden heb je een online boekhoudprogramma nodig. Heb je geen kaas gegeten van boekhouden? Dan denk je mogelijk dat je niet uit de voeten kunt met zo’n programma, maar dat is wel degelijk het geval. Iedere ondernemer kan namelijk zelf boekhouden met behulp van een online boekhoudprogramma. De software vertelt jou namelijk exact wat je moet doen en welke gegevens je in moet voeren. Wanneer je deze stappen volgt, zorg je er uiteindelijk voor dat er een sluitende boekhouding ontstaat.

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Boeken